Brabantse stedentrip 2019

Tijdens onze vaarvakantie in de eerste twee weken van juli wilden we eigenlijk naar Noord-Holland, maar de spoorbrug bij Arkel was defect, waardoor we het Merwedekanaal niet op konden. Dus wijzigden we onze plannen en gingen naar Brabant.

We hadden vouwfietsen bij ons, en kozen voor een route langs brabantse (vesting)stadjes en steden.

We vertrokken zondagochtend, heerlijk de Linge af, door het mooie Gorinchem, de Lingesluis door. Lekker stuiteren op de Merwede, waar gelukkig weinig beroepsvaart was. Eeste stop Woudrichem, daar lagen we in de historische haven. Bij veel schepen leuke informatieborden. Een kleine wandeling door het stadje, en een eerste nacht nog even wennen aan een ander bed.

Op maandagochtend over de afgedamde Maas en het Heusdensch Kanaal naar Heusden. De zomervakantie was nog niet voor heel Nederland begonnen en dat was te merken, het was nog erg rustig op het water. In Heusden konden we terecht in het kleine haventje in het centrum. 's Middags maakten we een fietstochtje naar vrienden die in Nederhemert-Zuid wonen. Weer terug in Heusden lekker op een terras gezeten aan de haven, met een biertje en bitterballen.

De volgende ochtend startte de boot niet. We hadden een nachtje zonder stroom gelegen, en door een verkeerde aansluiting had het koelkastje de startaccu leeggetrokken. Een telefoontje met steun-en-toeverlaat Arie en het verleggen van twee kabeltjes konden we alsnog starten en naar 's-Hertogenbosch varen. Ook hier hadden we weer een mooie plek in het centrum, voor twee nachten. Lekker gefietst, onder andere naar Lisa en Jasper die op het terrein van Minitopia aan het bouwen zijn. Woensdagochtend naar de markt, en 's avonds uit eten met Lisa en Jasper, Marjolein en Benno.

Donderdagochtend nog even water bijgetankt, terug de Maas op richting Geertruidenberg. Mooi landschap, veel ganzen en vee langs het water. In Geertruidenberg lagen we in een gezellige verenigingshaven. We hebben op het centrale plein heerlijk met een biertje zitten luieren, en dat luieren hebben we op de boot voortgezet.

Vrijdag ging de route naar Breda. Daar woont de vorige eigenaar van de Zeehond. Ik had hem gebeld dat we in Breda zouden overnachten, gelukkig had hij tijd, en trakteerde ons op een etentje in een tapasrestaurantje aan de haven. Daarna hebben we in de Zeehond nog wat gedronken en eindeloos bijgeklets, was super!

Zaterdagochtend in het centrum van Breda een ontbijtje gezocht, maar de horeca richt zich tot vooral op het avond- en nachtleven. Bijtijds vertrokken richting de volgende bestemming: Oudenbosch. Via een idyllisch smal watertje kwamen we voorbij een haventje in de passantenhaven in het centrum, in een hoek waar zich enorm veel vuil had opgehoopt. Eigenlijk hadden we door moeten varen, maar we zijn er toch gaan liggen. Spijt van gehad, vage figuren langs de kade, absurd hard lans scheurende auto's, een nachtelijke ruzie van een paar meiden over een vriendje die ons lang uit de slaap hield. En nog meer rare dingen gezien waar ik niet eens over wil vertellen. New Kids maar dan echt.

Zondag direct na het wakker worden vertrokken. Genoten van het varen over de Dintel. Bij Dinteloord het Volkerak op. Veel beroepsvaart, trots op mijn Zeehondje dat dapper doorploeterde, terwijl ik met stoel en al om ging door heftige deining. Na de Volkeraksluizen (we hadden niet door dat er een aparte sluis voor jachten was, dus lagen we tussen de joekels in) vonden we een plek in het centrum van Willemstad. Wat een verademing, heerlijk was het weer! 's Middags in een top kroeg naar de WK finale van de voetbaldames gekeken. Maandag in Willemstad gebleven. Al was het maar om te kunnen genieten van het zwaluwnest met vijf jongen, onder de kaderand, een halve meter van ons vandaan. Gewandeld, gefiets, geluierd.

Dinsdagochtend naar de Biesbosch. In de verte zagen we nog de haven van Crezee in Lage Zwaluwe, de vorige thuishaven van de Zeehond. Wat ben ik daar vaak vanuit Soest naar toe gereden om te klussen in de eerste winter na de aankoop! We vonden een mooie ligplaats in het Noordergat van de Visschen, waar we heerlijk konden wandelen tussen de grienden, bloeiende moerasplanten, en enorm gezang van allerlei vogels. Graag kom ik er nog eens terug, met een zonnepaneeltje zodat je een paar dagen zonder stroom kan liggen en toch een koud biertje kan drinken...

Woensdag verder door de Biesbosch gevaren, naar Werkendam, en over de Merwede naar Gorinchem. Dit keer wel veel beroepsvaart, dus goed de oversteek uitkienen. Met een verrekijker proberen in te schatten hoe snel de boten varen, en daar ruim tussendoor manouvreren. Ging gelukkig goed. Weer de Lingesluis door, en twee nachten in een favoriete haven van ons: de Lingehaven. Donderdag een stuk langs de Merwede gefietst naar o.a. fort Vuren. Prachtig hollands landschap.

Vrijdag terug naar Deil, met buren die door Jasper en Lisa 's ochtends naar ons toe gebracht waren. Gezellige lunch in Leerdam, veel hoosbuien, en bovenal het 'we zijn weer thuis' gevoel. Wat is de Linge mooi!